Tips! Hoe laat je een Logeerhond zich Snel Thuis voelen?

Misschien heb je geen eigen hond, maar geniet je graag van het gezelschap van een hond en wil je af en toe een logeerhond in huis nemen. Of misschien heb je zelf wel een hond en vind je het leuk om op de hond van iemand anders te passen, zodat je allebei een goed adresje hebt mocht je eens op vakantie gaan zonder hond. Hoe maak je het eerste contact soepel, en hoe zorg je ervoor dat de logeerhond zich snel thuis voelt?

Mijn ervaring met het laten wennen van logeerhonden

In de afgelopen tien jaar heb ik talloze honden in mijn eigen huis laten wennen, we hadden een hondenhotel in huis, waar ik honden ontving voor een paar dagen tot langere periodes. Van honden met een gevoelige en onzekere aanleg tot honden die zich nergens druk om maakten.

Inmiddels is ons hondenhotel gesloten, door veranderingen van werkzaamheden van mij en mijn partner, maar in die tijd heb ik geleerd hoe belangrijk het is om een hond de tijd en ruimte te geven om te kunnen wennen. Elke hond is uniek, en met een beetje geduld en structuur kan elke logeerhond zich uiteindelijk thuis gaan voelen, dus graag deel ik met jullie mijn ervaringen en tips hierover.

Begin met een kennismaking: de eerste stap naar succes

Een goede voorbereiding begint met een kennismaking. Heb je zelf geen hond? Nodig dan de hond en zijn eigenaar eerst eens bij je thuis uit voor een kop koffie. Zo kunnen jij en de hond elkaar op een ontspannen manier leren kennen zonder verplichtingen. Voor de hond is dit een kans om te wennen aan de geuren en geluiden van je huis en om te wennen aan jou. Maak vooral ook een leuke wandeling samen, zodat de hond jou in een positieve context leert kennen.

Dit proces kan bij angstige of gevoelige honden naar wens wat vaker herhaald worden om meer vertrouwen op te bouwen. 

Heb je zelf een hond? Dan is het verstandig om eerst eens samen te gaan wandelen. Ontdek of de honden een match zijn, jij kan het nog zo leuk vinden, de honden zullen elkaar ook leuk moeten vinden! Zo’n eerste kennismaking kan soms al best intensief zijn, je kan dan bijvoorbeeld een tweede keer afspreken en dan eens koffie gaan drinken bij je thuis. Zo geef je de honden rustig de tijd om elkaar te leren kennen.

Ken de hondentaal!

Zorg ervoor dat je de hondentaal goed kent. Zo kun je inspelen op wat de logeerhond jou laat zien of met jou probeert te communiceren. Misschien is (teveel) aanhalen in het begin nog spannend? Of heeft de hond het juist nodig gerustgesteld te worden? Door de lichaamstaal van de hond, stress-signalen en kalmerende signalen goed te leren kennen en hier op in te spelen, zal een hond zich sneller begrepen en ‘gezien’ voelen, kun je contact tussen honden onderling beter begeleiden en zak de hond zich sneller op zijn gemak voelen.

De eerste nachtjes

Als er een match is, plan dan een eerste logeerafspraak voor één of twee nachten. Dit is een korte, overzichtelijke tijd om de hond verder te laten wennen. De hond leert hierdoor ook snel, dat zijn eigenaar gewoon weer terugkomt. Want je kan je voorstellen, wanneer een hond ergens meteen 2 weken gebracht wordt, hij geen flauw idee heeft of zijn eigenaar ooit weer terugkomt! Een hond weet dan echt nog niet dat het voor tijdelijke duur is!! Door het stapsgewijs op te bouwen, leert de hond dat het andere huis een ‘tweede thuis’ wordt! 

Tips voor het wennen

  • Structuur en Rituelen: Honden voelen zich veiliger met voorspelbaarheid. Zorg voor vaste tijden voor eten, wandelen en zorg absoluut ook voor rust-momenten; een hond heeft veel indrukken op te doen die eerste dagen! Leg de mand of slaapplek meteen klaar en laat dit zien aan de hond. Zo weet hij direct waar hij zich terug kan trekken als hij daar behoefte aan heeft.
  • Rustige wennen: Neem de tijd om de hond te laten wennen en blijf die eerste dagen zoveel mogelijk thuis. 
  • Samen Wandelen: Door samen te wandelen ontstaat er een band en leert de hond jou beter kennen.
  • Snuffelspelletjes en/of hersenwerk: Spelletjes en hersenwerkjes zijn een leuke manier om de hond bezig te houden en samen een band op te bouwen. Let op dat je het niet te moeilijk maakt of druk op de hond legt, samen plezier maken staat voorop!

Let hier extra op als je zelf ook een hond hebt

  • Eten: Zorg voor duidelijkheid over eetmomenten. Honden kunnen jaloers worden of stress ervaren tijdens het eten. Vermoed je dat jouw hond of de logeerhond dit lastig kan vinden? Geef ze dan apart eten om conflicten te voorkomen. Hiermee verlaag je de stress. Stressvolle momenten en conflict-situaties voorkomen kan ertoe bijdragen dat de honden het logeren eerder als een prettige ervaring gaan zien! Zo ook met snuffelspelletjes, hersenwerkjes en speelgoed; observeer goed of dit wel leuk samen kan. Ook hier is het kennen van de hondentaal weer van belang!
  • Slaap en Rust, Geduld is de sleutel: Zorg voor duidelijkheid over de slaapplekken van beide honden.Vergelijk het met het leren kennen van een nieuwe vriend/vriendin/partner. Je gaat meestal ook niet meteen de hele dag met diegene doorbrengen en samen in één bed slapen, toch? Honden moeten ook de tijd krijgen om elkaar te leren kennen. Soms is het beter om ze apart te laten slapen, bijvoorbeeld de ene hond in de gang en de andere in de woonkamer, of gescheiden door een kamerkennel. Dit geeft beide honden de ruimte om elkaar rustig te leren kennen, zonder dat het te intens wordt. Terwijl het voor een gevoeligere hond misschien prettig kan zijn om wel in de nabijheid van de andere hond te slapen. Observeer goed hun lichaamstaal en pas aan waar nodig. Geef ze de kans om op hun eigen tempo te wennen aan hun tijdelijke huisgenoot en zich af en toe terug te kunnen trekken.

Door stap voor stap te werken wanneer er een match is, kun je ervoor zorgen dat de logeerhond zich snel op zijn gemak voelt in zijn tijdelijke thuis. Geef voldoende ruimte en rust, en observeer goed wat de hond prettig vindt. Met deze tips en een beetje geduld zal jouw logeerhond zich snel thuis voelen, en zal elke logeerperiode soepeler verlopen dan de vorige!

Deel deze blog

Facebook
Pinterest
X
LinkedIn

Henriëtte Jordens

Geschreven door Henriëtte

Met mijn cursussen en coach trajecten voor honden die Uitvallen of Bang zijn voor andere Honden, help ik als Hondengedragstherapeut de band tussen jou en je hond te versterken zodat jullie weer kunnen Genieten van jullie Wandeling.