Een fijne, ontspannen wandeling maken met je eigen of je oppashond. Wie wil dat nou niet?
In deze blog deel ik verschillende tips met jullie, zodat jij en je (oppas) hond nog meer kunnen genieten van jullie wandeling samen.
Allereerst ….
De wandeling vanuit je hond gezien
Iets wat voor ons, vanuit de mens bekeken, volkomen normaal is … we lijnen onze hond aan en lopen samen naar buiten. Heb je er wel eens bij stil gestaan, hoe dit voor onze honden is?
- Want wij als mensen bepalen wanneer er gewandeld word met de hond
- We hebben controle over alles wat er gebeurd of gedaan word … hoeveel controle heeft je hond eigenlijk?
- Onze honden hebben een bepaalde mate van bewegingsvrijheid tijdens het wandelen … Die bewegingsvrijheid is zo lang als dat de lijn is, waar je hond aan loopt. En dat geldt ook voor de opties die je hond heeft. Je hond kan niet even spontaan beslissen dat hij meer afstand wil van een prikkel die je onderweg tegen komt … tenzij jij je hond die optie aanbied.
- Wij bepalen als eigenaar waar we gaan wandelen, hoe lang de wandeling met je hond is en in welk tempo
- Ruik je als hond net een meer dan fantastisch geurtje waar je heel graag naar toe wilt .. en dan staat de lijn strak
Moeten we de hond dan maar alles laten bepalen?
Nou .. daar wordt uiteindelijk ook niemand echt heel erg blij van. Want slalommend over de weg of tussen het verkeer door, omdat er van de andere kant een heerlijk geurtje roept. Dat is ook niet echt veilig.
Want wij als eigenaar:
- Dragen de verantwoordelijkheid tijdens de wandeling met onze hond
- Zijn degene die de situaties onderweg kunnen inschatten
Daarbij geeft duidelijkheid tijdens de wandeling ook rust voor je hond. Een aantal vaste regels of handelingen kunnen heel erg fijn zijn voor je hond. Ik heb zelf 2 honden en wij hebben de regel bijvoorbeeld onderweg, dat er aan de lijn niet gespeeld word. Andere opties om samen te spelen zijn er meer dan voldoende. Wanneer we aan de lijn wandelen, kunnen ze andere leuke dingen doen. Als de honden aan de lijn samen spelen, kunnen de riemen verstrikt in elkaar of in lichaamsdelen van de honden raken. De honden worden in meer of mindere mate gelanceerd, als ze net even iets verder dan de lijn lang is willen rennen. In hun enthousiasme zijn ze daar zelf niet heel erg mee bezig 😉 En mijn lichaam is ook niet zo blij met totaal 60 kilo aan de lijn, die alle kanten op springen.
Gelukkig zijn er ook heel veel manieren om onze honden wel keuzevrijheid te geven tijdens een wandeling:
Tips voor een fijne wandeling met je (oppas) hond:
Lekker snuffelen:
Een hond beleefd en ontdekt de wereld grotendeels door zijn neus. Voor een hond is er niks fijner dan dat hij de tijd krijgt om heerlijk te snuffelen. Zoals wij de krant lezen, zo haalt je hond allerlei informatie uit de geurtjes onderweg. Daarnaast kan snuffelen ook nog eens kalmerend werken en raakt je hond er ontspannen van. Maak samen met je hond een snuffelwandeling. Neem de tijd en focus niet op de afstand van de wandeling en wel lekker op de tijd de je samen buiten door brengt. Zorg voor een route waar je hond ook veilig zijn neus kan volgen en gun hem de tijd om eens goed uit te snuffelen. 5 minuten bij dat ene bosje snuffelen? Lekker doen!
Inchecken maar:
Heb jij ze wel eens gezien? .. De checklooks van je hond? Momenten dat je hond contact met je zoekt. Ze kunnen overduidelijk zijn. Je hond draait zich om en kijkt je aan. Hij tikt even met zijn snuit tegen je benen aan, of je hond komt naast je lopen. En tegelijk zijn er ook vaak heel veel subtiele check momentjes. Je hond draait zijn kop heel iets bij, past zijn tempo iets aan, of houd even stil om te wachten tot je weer iets dichterbij bent. Je hond zoekt contact met jou, hoe mooi is dat. Zorg dat je deze checklooks ook beantwoord. Kijk terug, praat tegen je hond. Kijk maar even wat je hond fijn vind op zo’n moment. Zo komt het contact van 2 kanten. Dat is pas echt samen wandelen. Je hond voelt zich ook gezien door jou.
Laat je hond eens de route bepalen:
Heb je de tijd voor een wandeling samen? Laat je hond dan eens de route bepalen. Dit begeleidt je natuurlijk wel veilig 🙂 Het kan voor je hond heel fijn zijn om ook die keuze te hebben. Een sniffari noemen ze dat ook wel. Je hond zijn neus laten volgen. Het kan ook het zelfvertrouwen van je hond stimuleren. En ons heeft het al op heel veel mooie verrassende plekjes gebracht.
Gebruik de omgeving voor leuke activiteiten samen:
Overal waar je langs wandelt, zijn wel opties om samen met je hond een leuke activiteit te doen. Kijk hierbij ook even naar wat je hond leuk vind. Niet alle honden vinden hetzelfde leuk. Voertjes zoeken tussen de bladeren of de boomwortels. Slalommen tussen de bomen door. Eén van mijn honden is gek op muurtjes, verhogingen en stoepranden. Wij kiezen dan bewust voor bepaalde routes, zodat hij daar lekker overheen kan lopen. Maak er wat leuks van samen en geniet! Want daar gaat het toch om uiteindelijk. Samen met je hond plezier hebben.
Je hond, hond laten zijn:
Dat klinkt misschien wel als een heel logisch inkoppertje. En soms kan dat best voor wat uitdagingen zorgen ;). Want onze honden hebben nou eenmaal bepaalde behoeftes. Dat zit in hun genen. Zorg dat je hond zich lekker uit kan leven daarin. Sommige honden houden van graven, rennen, rollen, modder, zwemmen enz. enz. Zorg voor een plek waarop dat ook kan. Dat zorgt ervoor dat je hond zich niet hoeft uit te leven in je nieuwe bloemenperkje in de tuin.
Choose your battles:
Is je hond gevoelig voor bepaalde prikkels buiten, zoals fietsers, andere honden, harde geluiden of bepaalde geurtjes. Choose your battles zeg ik dan altijd. Waarom constant de strijd aan gaan, als je ook op een andere route een hele fijne, ontspannen wandeling kunt hebben samen. Want daar gaat het uiteindelijk om. Dat jij en je hond een fijne wandeling samen hebben. Constant die prikkels opzoeken helpt daar niet aan mee. Voor jou niet, en voor je hond ook niet. Tenzij je hier natuurlijk heel bewust mee aan het trainen bent. Maar ook dan is ontspannen wandelen heel belangrijk. Kies voor andere routes, tijden of plekken om te wandelen. Wij hebben hier bijvoorbeeld een snack lane. Zo noemen wij die weg. Daar komen heel veel jongeren langs en daar is het altijd jackpot. Van chocolade, tot saucijzenbroodjes, lunchzakjes van thuis, Mc Donalds. Alles is er wel te vinden. Wij kiezen bewust voor een ander pad om langs te lopen. Fijner voor mij, want anders moet ik echt constant in de gaten houden waar wat ligt en fijner voor mijn honden. Want iedere keer weer al die overheerlijke geurtjes weerstaan is eigenlijk ook niet fair voor hun.
Goed wandelmateriaal:
Fijn wandelmateriaal is heel belangrijk. Zorg dat het comfortabel zit bij je hond. Zorg bijvoorbeeld voor een goed zittend tuig en niet eentje die in de oksels schuurt. Kijk welke lengte lijn bij jou en je hond past. Mijn ervaring is dat regelmatig een te korte lijn voor frustratie zorgt. Je hond heeft weinig bewegingsvrijheid en zelf moet je slalommend door de berm, zodat je hond ook echt even rustig z’n plasje kan doen. Kijk naar welke bewegingsvrijheid je hond aan kan. Voor sommige angstige honden kan een kortere lijn weer heel fijn zijn.
Janine & honden
Persoonlijke begeleiding voor jou en je hond