Onze honden worden (gelukkig) met de jaren ouder, net als wij. Het ouder worden komt vaak met de nodige ouderdomsverschijnselen. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw ouder wordende hond een gelukkig en gezond leven blijft leiden?
Let op signalen van pijn!
Honden zijn geweldig in het maskeren van pijn, dus let op hele subtiele veranderingen. Chronische pijn laten ze zelfs nog minder goed zien dan acute pijn.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hond anders gaat liggen (zoals niet meer languit op zijn zij), hij staat wat moeizamer op, draait lang rond voordat hij gaat liggen Hij heeft moeite met traplopen of twijfelt langer voordat hij in de auto springt. Maar ook verandering in zijn gedrag kan duiden op pijn. Dan kun je denken aan dat hij geluidsgevoelig wordt of agressie in gaat zetten.
Merk jij subtiele veranderingen bij je hond? Maak dan een afspraak bij de dierenarts voor een nader onderzoek. Er zijn veel behandelingen, therapieën en pijnmedicatie beschikbaar, waardoor je je hond nog langere tijd een pijnvrij leven kunt geven!
Krijgt je hond steeds meer moeite met bewegen? Dan zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar die het bewegen voor senioren vergemakkelijken. Een loopplank voor in de auto of een opstapje bij de bank of bed kunnen bijdragen aan meer zelfstandigheid en minder belasting van gewrichten.
Hoort en ziet jouw hond nog wel goed?
Als een pup wordt geboren, dan kan hij nog niet zien en horen. Zijn neus werkt dan al wel. Een pup vindt de moedermelk via geur. De neus is bij honden het primaire zintuig. Als je hond ouder wordt, merk je dat die neus nog steeds perfect werkt, terwijl het zicht en gehoor minder worden.
Het is iets wat heel geleidelijk gaat. Vaak heb je lang nog niets door, maar op een dag realiseer je je dat het gehoor of het zicht van je hond niet goed meer functioneert. Je merkt bijvoorbeeld dat je steeds harder en vaker moet roepen voordat hij komt. Hij reageert anders op harde geluiden en hij kan schrikken als er plotseling geluid of beweging is terwijl hij diep ligt te slapen.
Ook het minder zien merk je vaak pas na lange tijd. Juist ook omdat jouw hond veel op geur doet. Kleine signalen kunnen zichtbaar worden zoals twijfel bij ergens afstappen of inspringen, tegen je aan lopen of wat schrikachtig worden.
Om je hond te helpen kun je het leven van je hond op dat moment zo voorspelbaar mogelijk te maken. Als je hond het niet meer goed hoort, vertel dan duidelijk wat je gaat doen zodat hij niet schrikt. Als het zicht minder wordt, probeer dan om niets in huis te verplaatsen. Bedenk ook waar je met jouw hond gaat wandelen. Je kunt je voorstellen dat een drukke woonwijk te indrukwekkend is als je alleen de geluiden en geuren binnen krijgt. Kies bijvoorbeeld voor een snuffelwandeling in een rustig gebied.
Honden zijn heel veerkrachtig, maar kunnen wat extra hulp goed gebruiken.
Pas je wandelingen aan
Beweging is van cruciaal belang voor senior honden. Het helpt hen niet alleen fit te blijven, maar zorgt er ook voor dat spieren en gewrichten soepel blijven. Regelmatige activiteit draagt bij aan het algehele welzijn van je oudere hond.
Sommige senior honden blijven tot op hoge leeftijd actief en vitaal, terwijl anderen eerder last krijgen van uiteenlopende kwaaltjes die invloed hebben op hun bewegingsmogelijkheden. Denk hierbij aan hartkwalen of gewrichtsklachten, waarbij het noodzakelijk kan zijn om de intensiteit of de aard van de beweging aan te passen.
Bij honden met klachten aan het bewegingsapparaat, zoals artrose, kan het helpen om ze vooral rechtlijnig te laten bewegen en geen gekke wendingen te laten nemen. Meer kortere wandelingen in plaats van een paar lange wandelingen. En het is goed om geen sporten of hobby’s (meer) te beoefenen waarbij ze scherpe bochten moeten nemen, moeten springen of sterk moeten afremmen. Denk bv. aan ballen apporteren en agility.
Warm weer is voor bijna geen enkele hond fijn, maar zeker met de senior met hart- of longklachten moet je rustig aan doen. Zij zijn sneller benauwd. Niet alleen warm weer, maar ook een hoge luchtvochtigheid kan van grote invloed zijn.
In koudere maanden kan extra ondersteuning geboden worden door een goed passende jas te dragen; oudere honden hebben namelijk vaak moeite met temperatuurregulatie. Naarmate ze ouder worden, neemt het weefsel in hun lichaam af, waardoor ze gemakkelijker stram kunnen worden. Een jas kan helpen om hun spieren en gewrichten warm te houden, wat comfort en mobiliteit bevordert. Ook fijn dus voor de hond met gewrichtsklachten!
Je ziet bij de senior vaak dat de bespiering op achterhand als eerste afneemt en stram wordt. Je ziet de billen en bovenbenen wat meer invallen en als je van boven kijkt zie je een ‘trechtervorm’ ontstaan.
Met beweging stimuleer je de spieren om ze zo gezond mogelijk te houden. Pak tijdens je wandeling eens een lichte helling mee, loop eens door hoog gras waarbij je hond zijn poten wat hoger op moet tillen of neem af en toe eens een opstapje mee. Bijvoorbeeld een stoeprandje op en af of over takken heen stappen (max. polshoogte). Doe dit altijd in een rustig tempo, waarbij je hond zich bewust is van de plaatsing van zijn poten. Zwemt je hond graag? Ga dan wat vaker naar veilig zwemwater op niet te koude dagen. Zwemmen is een fijne manier van bewegen waarbij de gewrichten minder belast worden.
Geef je hond voldoende ruimte om te bewegen. Gebruik een vaste lijn van 3-5 meter en pas je aan aan zijn tempo.
Ondersteuning door massage
Massage kan een waardevolle ondersteuning bieden voor oudere honden. Massage kan dienen als een ondersteunende therapie die niet alleen fysieke klachten verlicht maar ook het mentale welzijn verbetert. Gelukkig zijn er ook genoeg oudere honden die heel fit ouder worden. Heel fijn om massage dan preventief in te zetten en je hond fit te houden.
Wij denken vaak aan een intensieve massage van kop tot staart, maar zachte en bewuste aanrakingen, binnen de grenzen van je hond, doet vaak veel meer. Zeker bij de senior hond!
Omdat er vaak (onderliggende) klachten spelen bij de senior hond, is het raadzaam om eerst advies op maat in te winnen bij een gediplomeerd hondenmasseur of hondenmassagetherapeut voordat je je hond zelf gaat masseren (https://www.kynomassage.nl)
Ondersteuning door mentale uitdaging
Je hond wordt lichamelijk misschien wat minder vitaal, maar het is wel heel erg jammer om hem dan geen uitdaging te bieden. De wandelingen zijn wat korter, maar houd je hond mentaal zo lang mogelijk vitaal door denkwerk. Net zoals bij mensen met dementie is het voor je hond ook goed om zijn hersens nog flink te kraken.
Je kunt heel veel denkwerk voor je hond bedenken dat fysiek niet heel belastend is. En zoals eerder benoemd: die neus blijft eigenlijk altijd werken. Snuffelspelletjes zijn dus heel fijn om te doen voor jouw hond. Als jouw hond last heeft van zijn nek of rug, kun je het denkwerk dat je doet ook wat hoger neerleggen zodat hij niet moet bukken tot de grond.
En vind je het leuk om nog meer activiteiten te ondernemen met je hond? Je kunt bij veel hondenscholen terecht voor lessen die geschikt zijn voor de senior. Denk daarbij aan Hoopers en Detectie. Fysiek niet heel belastend en ontzettend leuk om samen te doen. Of bezoek samen eens een Snuffeltuin (https://snuffeltuinen.jimdofree.com) of ons indoor Zintuigenplein (https://www.hondverbond.nl/indoor-zintuigenplein).
De wijze senior
Misschien wordt het lijf van jouw hond wat strammer, maar wat kun je nog genieten samen met je wijze senior. Want de leeftijd maakt hem wijs! Hij heeft al zoveel meegemaakt, dus maakt zich niet meer zo druk. En wow, hij weet precies wat hij wel en niet wil en kan dat ook heel goed duidelijk maken. Dus geniet vooral samen heel veel van deze mooie jaren!