Leuk of niet leuk
Vuurwerk is voor sommige mensen iets moois waar je van kunt genieten anderen hebben er een hekel aan. Dat laatste is meestal voor de bijbehorende knallen en de rommel die achterblijft. Voor onze honden kan het ook iets zijn waar ze geen last van lijken te hebben maar helaas zijn er ook heel veel honden die dat wel hebben. En als jouw hond een probleem met vuurwerk (knallen) heeft is dat soms een probleem wat ieder jaar erger wordt. Daarnaast is langdurig aanwezige angst ook van negatieve invloed op het welzijn van de hond. Door de continue aanwezigheid van stresshormonen kunnen er ook allerlei lichamelijke gevolgen optreden.
Onvoorspelbaar
Bij de aanschaf van de hond kun je niet altijd inschatten of de hond een probleem gaat krijgen met vuurwerk of niet. Sommige honden/rassen zijn gevoeliger voor geluid dan anderen. Ook al is er veel zorg besteedt aan de socialisatie van de pup toch kan een hond angsten ontwikkelen. Dit kan door een traumatische ervaring met bijvoorbeeld vuurwerk maar ook door een langdurigere aanwezigheid van kleine (angst-) problemen. Daardoor lijkt het of de hond angst voor vuurwerk heeft maar is het uiteindelijk de prikkel die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen. Je kunt dus niet altijd voorspellen of jouw hond vuurwerkangst heeft of gaat ontwikkelen.
Vuurwerk zelf is ook onvoorspelbaar, niet op oudejaarsavond om twaalf uur maar vooral in de aanloop er naar toe. Dat maakt het ook zo lastig om te trainen in die periode zelf. En eerlijk gezegd ben je dan ook te laat. Je kunt dan alleen nog reageren op de situatie die ontstaat.
Als je weet dat je hond al angst heeft voor vuurwerk kun je kiezen voor een aantal opties:
– Niets doen
– Bewust er mee omgaan
– Structurele oplossing zoeken
– Medicatie
Niets doen
Wanneer je ziet dat jouw hond schrikt van vuurwerk maar heel kort er na weer door gaat met wat hij aan het doen was hoef je niet direct iets te doen. Angst is een normale ‘emotionele‘ reactie van een hond als er iets in de omgeving gebeurd. Het is een waarschuwingssysteem waarop de hond een keuze kan maken of het belangrijk is om te handelen (vluchten, vechten of bevriezen) of dat hij niets hoeft te doen. Zou een hond nergens van schrikken kan dat ook leiden tot gevaarlijke situaties. Belangrijk is om te kijken hoe lang is de hond angstig oftewel hoe snel herstelt hij en hoe goed herstelt hij.
Bewust er mee omgaan
Als je ziet dat er altijd angst aanwezig is of de hond over het algemeen snel reageert op geluidsprikkels kun je hier bewust iets aan doen. Dat begint met het herkennen van de signalen die de hond afgeeft en dit ook erkennen in plaats van afdoen met ‘het gaat wel over’. Volg ergens een lezing over lichaamstaal van de hond om de hond te leren lezen. Zodat je zelf ook leert zien wanneer de hond jou of een andere hond iets probeert te vertellen.
Ga in geen geval je hond corrigeren omdat angst dit een natuurlijke reactie is op basis van emotie en emoties kun je niet corrigeren. Je kunt je hond wel leren dat er andere keuze zijn om te reageren. Zoek daarvoor professionele hulp bij een gediplomeerde instructeur of gedragstherapeut voor honden.
Structurele oplossing zoeken
Samen met een gedragstherapeut voor honden kun je een oplossing voor de langere termijn zoeken. Deze zal als eerste samen met jou en eventueel de dierenarts de juiste diagnose stellen. Dit is de mate van angst vaststellen (is er herstel of niet), kijken of het werkelijk vuurwerkangst is of meer en ook de invloed van de eigenaar vaststellen (training, ervaringen).
Wanneer de diagnose gesteld is zal er een geschikte therapie vastgesteld worden. Dit kan uiteenlopen van een oplossing voor oudejaarsavond tot een trainingsplan om de hond structureel anders met de angst om te leren gaan. Een gedragstherapeut kan adviseren om ondersteuning in te zetten met medicatie of alternatieven ter ondersteuning van het therapieplan.
Medicatie
Er zijn tegenwoordig goede medicaties voor honden die kampen met vuurwerk- of geluidsangst. Belangrijk is dat je dit op tijd gaat overleggen bij de dierenarts omdat die weet wat voor jouw hond het beste past. Net als bij humane geneesmiddelen zijn er altijd risico’s op bijwerkingen en het is goed om daar op tijd bewust van te zijn.
De medicatie die op dit moment door de dierenartsen voorgeschreven worden variëren in aantal dagen dat je iets toe kan dienen. De ene gebruik je alleen op de avond van oudjaar terwijl je een andere meer dan een week kunt gebruiken. Afhankelijk van je hond en diens leefomgeving zou je een keuze kunnen maken.
Wat je zeker niet moet geven aan je hond zijn tabletten met de werkzame stof acepromazine ook bekend als Vetranquil®. Dit is een middel waarbij de hond versuft lijkt maar helaas is dat niet het geval. Zijn lijf is dat wel maar het brein niet waardoor de prikkels waar de hond last van heeft nog steeds binnenkomen maar de hond niet kan reageren. Het risico is dan dat de angst alleen maar groter wordt.
Alternatieven
Er zijn een heleboel alternatieven die ook kunnen ondersteunen bij angst. Ook hier kan een gedragstherapeut voor honden je helpen met het maken van een keuze. Bij alternatieven kun je denken aan Bach bloesems, voedingssupplementen, ontspanningsmassages, bondage, Thundershirt®, Relaxopet® of speciale oog- en/of oorkleppen voor de hond. De meeste van deze middelen kunnen een positief effect hebben waarbij het bij een aantal belangrijk is om deze ruim van te voren ‘aan te leren’.
Tips voor oudejaarsdag en de jaarwisseling
– Vermijd zoveel mogelijk de vuurwerplekken als dat niet mogelijk is zet dan de hond in de auto en rijdt naar een omgeving waar het wel rustig is.
– Houd de hond tijdens de wandelingen aangelijnd en doe zoveel mogelijk normaal tijdens de wandelingen. Ga je hond ook op tijd uitlaten en doe in de avond alleen een poep en plas rondje.
– Laat je hond niet alleen thuis tijdens de jaarwisseling als er in jouw omgeving veel geknald wordt.
– Geef hem een fijn plekje, als hij een bench gewend is kun je die eventueel afdekken met een doek waardoor een beschutte plek ontstaat.
– Mocht je ook katten hebben vergeet dan niet het kattenluik af te sluiten, een hond kan daar een uitweg zoeken en klem komen te zitten.
– Doe de gordijnen dicht en lampen aan om de lichtflitsen wat minder op te laten vallen. Zet de tv of de radio ook wat harder zodat het geluid van buiten wat minder lijkt.
– Geef de hond eventueel later te eten daarna willen ze meestal wel slapen. Eten geven in een Kong® of Lickimat® kan ook. Geef de hond vlak voor twaalf uur een lekker bot om te knagen of bied de hond hersenwerk aan (er is genoeg online te vinden, Google is je beste vriend).
Tot slot
Wil je voor het volgend jaar proberen om je hond structureel te helpen maak dan vroeg in het nieuwe jaar een afspraak met een gedragstherapeut voor honden. En als je dit alles niet wilt doen boek dan 1 januari alvast een vakantiehuisje in een vuurwerkvrij gebied.
Alvast een fijne jaarwisseling gewenst.
Warme groet,
Marijke
Dogs4fun