Honden en warme temperaturen, een lastige combinatie

Waarom hitte gevaarlijk is voor honden

De zomer is een fijne tijd voor hondeneigenaren en hun honden. Je kunt lange wandelingen maken, spelen in je tuin, zwemmen en tegenwoordig zelfs suppen met jouw hond. Maar warme temperaturen kunnen gevaarlijk zijn voor honden. Honden raken sneller oververhit dan mensen, wat gevaarlijk kan zijn. In dit blog lees je waar je op moet letten tijdens warme dagen.

Herken jij de tekenen van oververhitting en uitdroging?

Het is belangrijk om te weten wanneer je hond oververhit of uitgedroogd is. Let op deze symptomen:

Oververhit:

  • hevig hijgen
  • kwijlen
  • rood of juist bleek tandvlees
  • snelle hartslag en zwakte

Uitgedroogd:

  • hevig hijgen
  • droge mond
  • verlies van eetlust
  • sloomheid

Wat te doen bij oververhitting en uitdroging

Als je denkt dat je hond oververhit of uitgedroogd is, moet je snel handelen. Breng je hond meteen naar een koele plek in de schaduw, geef kleine slokjes water en gebruik natte doeken om zijn lichaamstemperatuur te verlagen. Gooi geen emmer water over je hond. Bel meteen de dierenarts als de symptomen ernstig zijn. In het ergste geval kan je hond bewusteloos raken en zelfs overlijden.

Vermijd intensieve activiteiten

Op warme dagen is het belangrijk om niet teveel intensieve activiteiten met jouw hond te doen. Van lange stevige wandelingen of actieve spelletjes kan jouw hond al snel oververhit raken. Honden weten vaak niet wanneer ze moeten stoppen (met bijvoorbeeld dat balletje ophalen, of voetballen of met andere honden rennen), dus jij moet dit in de gaten houden. Kies voor rustige activiteiten zoals snuffelspelletjes in de schaduw of waterspelletjes. Een opblaasbaar zwembadje in de tuin kan een leuke manier zijn voor je hond om af te koelen. Pas echter op met zwemmen, als een hond te vaak actief in en uit het water rent, kan hij alsnog oververhit raken. Doe dit dus met mate.

De gevaren van heet asfalt

Heet asfalt is een groot gevaar voor honden in de zomer. Asfalt kan veel heter worden dan de lucht. Bij een luchttemperatuur van 30 graden kan de asfalttemperatuur wel 60 graden worden. Dit kan ernstige brandwonden aan de poten van je hond veroorzaken. Test het asfalt door je handpalm vijf seconden erop te leggen, of er even met je bloten voeten op te gaan staan. Als het te heet is voor jou, is het ook te heet voor de poten van je hond. Plan wandelingen in de vroege ochtend of late avond wanneer het asfalt is afgekoeld.

Ga niet fietsen met je hond naast de fiets

Fietsen met je hond kan heel gevaarlijk zijn op warme dagen. Het rennen naast de fiets en de warmte van het asfalt kunnen snel tot oververhitting leiden. Bij temperaturen boven 20 graden moet je je hond niet naast de fiets laten rennen. Als je toch met je hond wil fietsen, doe dit dan alleen in de vroege ochtend of late avond wanneer het afgekoeld is. Stop regelmatig voor drinkpauzes en let goed op je hond.

Schaduw is belangrijk

Schaduw is belangrijk op warme dagen. Zorg ervoor dat je hond altijd ergens in de schaduw kan liggen, zowel binnen als buiten. Gebruik parasols of creëer schaduw met doeken als er geen natuurlijke schaduw is. Honden met een lichte of dunne vacht zijn extra gevoelig voor zonnebrand.

Laat je hond nooit alleen in de auto

Het komt vaak voor  en veel voorkomende, maar zeer gevaarlijke situatie voor honden in de zomer is het achterlaten van de hond in de auto. Zelfs met de ramen op een kier of als je maar even weg bent, kan de temperatuur in een auto snel oplopen tot gevaarlijke niveaus. Op een warme dag kan de temperatuur in een stilstaande auto binnen enkele minuten stijgen tot boven de 40 graden, zelfs als het buiten slechts 25 graden is. Honden kunnen hun lichaamstemperatuur niet goed reguleren in zo’n hete omgeving, wat kan leiden tot hitteshock en zelfs de dood. Als je je hond niet mee naar binnen kunt nemen, laat hem dan thuis. Het risico is te groot. Als je een hond in een hete auto ziet, bel dan meteen de politie of de dierenambulance (144). In veel landen mag je ingrijpen als een dier in direct gevaar is. Let op tekenen van nood zoals hevig hijgen, kwijlen, rusteloosheid, verwarring of niet reageren. Deze tekenen geven aan dat de hond dringend hulp nodig heeft.

Vermijd directe zonstraling

Probeer te voorkomen dat je hond lange tijd in directe zonnestraling blijft, vooral tijdens de heetste uren van de dag.

 Natte vacht en zonnen

Veel mensen denken dat het nat maken van de vacht van hun hond helpt om hem koel te houden op warme dagen. Hoewel dit tijdelijk helpt, kan het ook problemen geven als je hond daarna in de zon blijft. Een natte vacht kan snel opwarmen en een broeikaseffect creëren. De warmte kan niet goed weg, wat de temperatuur van de hond juist kan verhogen. Dit kan leiden tot oververhitting en hitte-uitputting.

Hoe je een hond veilig kunt afkoelen

In plaats van je hond nat te maken en in de zon te laten, kun je beter deze methoden gebruiken:

  • Schaduwrijke Plekken: Zorg dat je hond altijd toegang heeft tot een schaduwrijke plek, zowel binnen als buiten.
  • Koele Handdoeken: Gebruik natte handdoeken en leg deze op de poten en buik van je hond. Dit helpt om de temperatuur te verlagen zonder de risico’s van een natte vacht in de zon.
  • Ventilatoren: Een ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en je hond koel te houden.
  • Waterbakken: Zet meerdere waterbakken neer zodat je hond altijd toegang heeft tot vers en koel water.

Geschikte activiteiten met warm weer

Kies voor rustige activiteiten zoals snuffelspelleties in de schaduw of zwemmen. Een opblaasbaar zwembadje in de tuin kan een leuke manier zijn voor je hond om af te koelen. Pas echter op met actief zwemmen. Als een hond te vaak een balletje moet halen, dan kan jouw hond alsnog oververhit raken. Doe dit met mate.

Conclusie

Warme temperaturen brengen verschillende gevaren mee voor honden, zoals heet asfalt, achtergelaten worden in auto’s en natte vachten in de zon. Door bewust te zijn van deze risico’s en de juiste stappen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je hond veilig en gezond blijft tijdens de zomer. Let op heet asfalt, zorg voor voldoende water, vermijd overmatige inspanning en herken de tekenen van oververhitting. Zo kunnen jij en je hond samen genieten van een veilige en plezierige zomer.

Deel deze blog

Facebook
Pinterest
X
LinkedIn

Hondenschool Anydog

Geschreven door Dionne

Bij Hondenschool Anydog richten we ons op de hondenmensen die het leuk vinden om op een recreatieve manier met hun hond bezig te zijn. Wij geven les in groepjes van maximaal 6 mensen met hun hond. De cursussen die bij ons gevolgd kunnen worden zijn oa: Puppy – opvoedcursus, Basis en Vervolg – gehoorzaamheid, Detectie, Hoopers, Rally-O, Balans & Coördinatie, Treibball, Summerschool en Parcoursen.Ook bieden wij de mogelijkheid om met een leuke groep van het veld te gaan, dit doen we met de cursussen Powerwalken, Steppen met honden en de zeer geliefde Sociale Wandeling.In de zomerperiode geven we Sup-Workshops en soms organiseren we zelfs een workshop “Fleece speeltjes maken. Met enige regelmaat huren we een van de collega-hondenscholen in de regio, in om lezingen te geven over hondengedrag ed.Onze instructeurs zijn in het bezit van de nodige diploma’s en scholen zich regelmatig bij. We hebben ons hondenhart op de goede plek zitten en vinden het welzijn van honden erg belangrijk. Op onze hondenschool zijn correctiemiddelen (slipketting, halty enz) niet toegestaan. Ook wordt er niet gecorrigeerd d.m.v. intimidatie of fysieke correcties.Onze hondenschool is de initiatiefnemer van dit platform, waar we erg trots op zijn.

Lees ook deze blogs