Mijn hond gaat blaffend over straat en ik vind het stiekem best gênant!

Veel hondenbezitters zijn wel bekend met het moment waarop je hond plotseling begint te blaffen of uit te vallen naar andere honden of mensen. Andere mensen die dan hoofdschuddend of verschrikt naar je kijken, wanneer jouw hond opgewonden piept, gromt of blaft. Of mensen die je commentaar geven? Het voelt gênant, je krijgt het gevoel dat je je hond niet goed kan opvoeden of dat je hem niet aankan.

Misschien ben jij wel de enige die jouw hond kan uitlaten, ben je bang dat het anders misgaat. Of zie je inmiddels stiekem soms een beetje op tegen de wandeling?

In dit artikel deel ik mijn unieke visie op het begrijpen en aanpakken van dit gedrag, met een focus op de emoties van zowel de hond als de eigenaar.

Wat is Uitvalgedrag aan de lijn? 

Uitvalgedrag bij honden houdt in dat een hond onverwachts agressief of opgewonden reageert door te blaffen en grommen aan de lijn. Sommige honden trekken hierbij flink aan de lijn, andere gaan juist weer liggen. Vaak is dit gedrag een reactie op angst, onzekerheid en in sommige gevallen een reactie voortkomend uit ‘doorgeslagen enthousiasme’.

Kort gezegd, deze honden ervaren veel stress, ze vinden het moeilijk zich te ontspannen tijdens de wandeling wanneer er andere honden lopen of ze staan continu ‘aan’, zijn geprikkeld en buiten wandelen is een groot spanningsveld.

Er is méér nodig dan alleen belonen met koekjes!

Ik geloof dat het aanpakken van uitvalgedrag bij honden, op een hondvriendelijke en welzijnsgerichte manier, verder gaat dan alleen het belonen van gewenst gedrag met koekjes. 

De hond zal veiligheid moeten kunnen gaan voelen, in staat zijn om zelf keuzes te maken, maar ook in staat zijn om begeleiding van zijn/haar eigenaar te kunnen aannemen! De band, de relatie staat hierbij centraal en het leren van andere strategieën. Daarnaast heeft een begeleider ook veel te leren, hoe zijn/haar eigen energie van impact is op het gedrag van de hond. Hoe je hier verandering in kan gaan brengen.

Tips voor de begeleiding van honden met uitvalgedrag of angst voor andere honden.

Hieronder schrijf ik enkele tips waar je op kan letten, wanneer je een hond met uitvalgedrag of angst voor andere honden wil begeleiden.

  1. Emotionele Ondersteuning voor de Hond

    • Pijn: zorg dat je hond fysiek goed in orde is, vele honden met gedragsproblemen hebben onderliggende fysieke klachten. Vraag niet alleen een dierenarts om advies, maar laat ook eens een andere dier-professional met je meekijken, in de behandelkamer bij de dierenarts kunnen honden onder invloed van veel adrenaline soms de pijnklachten moeilijk laten zien. 
    • Welzijn: krijgt jouw hond wat hij/zij nodig heeft? Als je echt eerlijk kijkt, wandelen jullie voldoende? Krijgt jouw hond voldoende uitdaging? Voor het type wat jouw hond is? Een Australian Shepherd, met een enorme drive, heeft echt niet genoeg aan 4x 15 minuutjes wandelen hoor! Maar let op: balans is daarbij óók van belang, want een hond die teveel doet, is weer snel overprikkeld! Voldoende slaap en rust zijn ook ontzettend van belang. Weet je het eerlijk gezegd niet? Vraag dan eens advies bij je hondenschool of aan een gedragstherapeut. 
    • Veiligheidsgevoel Creëren: Kijk wat je hond nodig heeft om zich veilig te voelen. Om diepe veiligheid te voelen is voorspelbaarheid van belang. De afstand tot de prikkel, zelf keuzes kunnen maken en Gezien Worden! Ken de taal van je hond, weet wanneer hij/zij iets spannend vindt, zodat je je hond kan helpen en hij niet iets hoeft te ondergaan.
    • Ontspanning Bevorderen: Leer je hond technieken om te ontspannen. Help hem met het gebruik van kalmerende signalen zoals wegkijken, snuffelen en in boogjes lopen, maar bevorder ook de ontspanning door even verbinding te zoeken met je hond. Hem bijvoorbeeld ná een spannend moment even te kroelen, of tijdens een spannend moment te helpen als hij even tegen je aan wil staan. Let hierbij op je eigen energie! Druk aaien werkt vaak activerend, kijk met bewust aanraking wat je hond prettig vindt. Houd je hond hier niet van, aai hem dan niet. Vaak zie je, dat wanneer je je hond even bewust aanhaalt, dat de hond zich hierna kan uitschudden. De spanning van zojuist kan hij dan loslaten, mooi moment om te benoemen en weer door te gaan lopen!
  1. Waar je als eigenaar op kan letten
    • Rust en Ontspanning: Ga je bijvoorbeeld zelf vlot lopen, om er maar snel lang te komen? Of druk tegen je hond praten, om de aandacht te houden, zodat hij maar niet reageert? Wees er bewust van dat wanneer je dit vanuit je eigen spanning doet, jouw hond dit haarfijn aanvoelt. Haal adem, vertraag. Wees bewust met je hond bezig in plaats van vanuit je eigen spanning te handelen. Lees meer hierover in het artikel op mijn website: Wat is jouw invloed als eigenaar op het gedrag van je hond?
    • Verbinding Versterken: Werk aan een sterke band met je hond door middel van het spreken van de hondentaal, maar ook door middel van het communiceren met jouw hond over keuzes die je hond maakt. Daarnaast oefen je in de aansturing door middel van oefeningen, zodat jouw hond ook naar jouw begeleiding en sturing luistert indien nodig.

Elke hond is uniek, en het is belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften van jouw hond. Wat werkt voor de ene hond, werkt misschien niet voor de andere. Zelf werk ik altijd via een allesomvattende benadering, waarin ik bovenstaande meeneem én daarnaast belonen van gewenst gedrag inzet om de hond te leren anders met de situatie om te kunnen gaan. Ontspannen te kunnen passeren, in plaats van alleen maar uit te halen of te blaffen naar een andere hond aan de lijn.

Nieuwsgierig naar Meer? Wil je meer weten over hoe je jouw hond kunt helpen met zijn of haar emoties en uitvalgedrag? Bezoek dan mijn website voor uitgebreide artikelen en tips over hondengedrag en training en ontdek hoe je een harmonieuze relatie met je trouwe viervoeter kunt opbouwen door te focussen op zowel zijn als jouw emotionele welzijn.

In mijn 1-op-1 trajecten kunnen we samen gaan werken aan ontspannen en plezierige wandelingen, waarbij zowel jij als je hond zich veilig en verbonden voelen. Liever gemakkelijk zelf vanuit huis beginnen? Middels mijn online cursus Passeren kan je Leren kun je hier zelfstandig al mee aan de slag gaan, deze vind je ook onder het kopje ‘lezingen en e-learnings’ op deze website.

Deel deze blog

Facebook
Pinterest
X
LinkedIn

Henriëtte Jordens

Geschreven door Henriëtte

Met mijn cursussen en coach trajecten voor honden die Uitvallen of Bang zijn voor andere Honden, help ik als Hondengedragstherapeut de band tussen jou en je hond te versterken zodat jullie weer kunnen Genieten van jullie Wandeling.

Lees ook deze blogs