Wandeluitrusting voor je (oppas)hond

Niets zo lekker als er op uit gaan met je eigen hond of je oppashond, toch? Maar wat neem je eigenlijk allemaal mee voor een wat langere wandeling? In dit blog vertel ik je meer over diverse handige producten die daarbij kunnen helpen.

 

Heuptas

Allereerst: een (grote) heuptas. Ik vind het zelf fijner om met een heuptas te wandelen dan met een rugzak, maar dat is een persoonlijke voorkeur natuurlijk. Wat wèl handiger is aan een heuptas dan aan een rugzak, is dat je er een heupriem van kunt maken waar je de lijn van de hond aan vastmaakt. Ik gebruik hiervoor karabijnhaken. Zo heb ik mijn handen vrij! Een grote heuptas maakt het daarbij mogelijk om zowel mijn eigen spullen, als die voor mijn honden mee te kunnen nemen.

 

Karabijnhaken

Die karabijnhaken zijn sowieso een aanrader. Ik haak daarmee vanalles vast aan mijn heuptas, waardoor ik optimaal gebruik maak van de mogelijkheden van mijn heuptas en mijn handen vrij houd. De ruimte in mijn heuptas besteed ik aan dingen zoals eten en drinken voor mezelf, geld en mijn zonnebril.

 

Uitvouwbaar bakje

Eén van de dingen die aan mijn heuptas bungelt, is een uitvouwbaar bakje waar ik water en / of voer in kan doen. Als ik een route wandel waar ik waterpunten tegenkom, vul ik het bakje en bied ik het mijn honden aan. Ik doe dit liever, dan hen laten drinken uit hondenbakken in de horeca of waterplassen. Het bakje is ook handig als voerbak. En is de hond klaar, dan vouw ik het weer makkelijk op en hang ik het weer aan mijn heuptas.

 

Drinkfles met terugloopfunctie

Ik heb standaard een drinkfles met water bij me voor de honden. Ik heb gekozen voor een waterfles met terugloopfunctie, waardoor het overtollige water niet weggegooid hoeft te worden, maar terugloopt in de fles voor een later drinkmoment. Er zit een knop op die ervoor zorgt dat de fles niet kan lekken. Ook dit product hangt aan mijn heuptas.

 

(Picknick)kleed

Onderaan mijn heuptas hangt een opgerold picknickkleed. De bovenkant van dit kleed is van stof, de onderkant is antislip en licht isolerend. Ideaal dus om op de grond te leggen voor je hond tijdens een pauzemoment. Het is aan te raden om je hond op een dergelijk kleed de ‘plaats’-oefening te leren, zodat hij eraan gewend raakt dat hij op het kleed moet blijven.

 

Beloningssnoepjes

Er is nog genoeg plek voor wat mijn honden het allerbelangrijkste vinden: de beloningssnoepjes! Soms hang ik mijn beloningstasje aan mijn heuptas om snel te kunnen belonen, maar meestal zitten de snoepjes in het voorste vak. Als we een langere wandeling maken, neem ik ook vaak wat kauwmateriaal mee. Daarmee kunnen ze zich bezighouden tijdens een pauzemoment voor de nodige ontspanning.

 

Poepzakjeshouder

Natuurlijk heb ik ook poepzakjes bij me. In mijn heuptas heb ik daar vaak nog ruimte voor, maar je kunt een poepzakjeshouder natuurlijk ook aan de heuptas bevestigen.

 

Schokabsorberende looplijnen

Ik vind het zelf heerlijk om mijn honden lekker hun eigen plan te laten trekken tijdens een wandeling. Als ze los mogen, is dat natuurlijk het fijnste. Het is echter meer regel dan uitzondering dat honden aangelijnd moeten zijn in natuurgebieden. Met mijn twee kleine jagertjes vind ik dat ook helemaal terecht! Om hen toch de ruimte te geven gebruik ik schokabsorberende looplijnen die aan mijn heuptas hangen. De lijnen rekken uit als ze even wat verder willen, zonder dat ik direct een klap op mijn heup voel of zij een klap op hun rug bij het einde van de lijn. Voor de volledigheid: mijn honden dragen daarbij een tuig.

 

Doekjes

Modderige poten of een lekkere rolpartij door viezigheid los ik snel op met vochtige babydoekjes die ik standaard in mijn uitrusting heb.

 

Andere mogelijkheden om toe te voegen aan je wandeluitrusting zijn natuurlijk geheel afhankelijk van wat jouw (oppas)hond nodig heeft. Heb je bijvoorbeeld een pup die je mee wil nemen op een langere afstand, dan zijn daar vele mogelijkheden voor in de vorm van rugzakken, hondendraagtassen, of karretjes. Dat geldt natuurlijk ook voor honden die minder mobiel zijn vanwege lichamelijke beperkingen of ouderdom.

 

Ik wens je veel wandelplezier!

Deel deze blog

Facebook
Pinterest
X
LinkedIn

Hondenschool Dogether

Geschreven door Kelly

Hondenschool Dogether biedt hondentraining-aan-huis in de regio Noord- en Midden-Limburg. Met cursussen op maat, passend bij de leeftijd en hulpvraag, gaan we samen aan de slag!