Stress bij honden

Stresssignalen bij Honden

Wat is stress?

Stress is een natuurlijke reactie op spanning of druk, zowel voor mensen als voor honden. Wanneer een hond stress ervaart, komt het hormoon adrenaline vrij, wat leidt tot een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk, gespannen spieren en een toename van energie voor het lichaam. Een zekere mate van stress is normaal en helpt ons alert te blijven. Echter, te veel stress kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Oorzaken van stress bij honden

Bij veranderingen in het gedrag van je hond is het belangrijk om eerst de gezondheid van het dier te controleren. Ziekte, pijn en jeuk zijn namelijk de belangrijkste oorzaken van stress. Ook straffen kan veel stress veroorzaken. Een hond die tijdens het uitlaten onverwachts rukjes aan de lijn krijgt, heeft geen controle over deze situatie, wat erg stressvol kan zijn.

Er zijn veel situaties die onbewust stress bij honden kunnen veroorzaken. Denk aan een schoolplein, een pension, het buiten laten wachten bij een winkel, een drukke markt, of zelfs het tegenkomen van andere honden of katten tijdens een wandeling. Onvoorspelbare situaties zoals onweer of vuurwerk kunnen ook zeer stressvol zijn, net als noodzakelijke gebeurtenissen zoals een bezoek aan de dierenarts of de trimsalon.

Daarnaast kan de manier waarop wij met onze honden omgaan een oorzaak zijn van verhoogde stress. Dit gebeurt vaak onbedoeld door een gebrek aan kennis. Veel mensen willen het beste voor hun hond, maar oude opvattingen over dominantie en gehoorzaamheid zorgen ervoor dat we onze honden weinig keuzevrijheid geven. Wij bepalen waar en hoe lang de hond mag snuffelen, wanneer hij zijn behoefte mag doen, welke route we lopen, wanneer en wat hij eet, en wanneer het tijd is om te slapen of te knuffelen. Deze beperkte autonomie kan voor een hond erg stressvol zijn.

Stress herkennen

Het is belangrijk om stresssignalen bij honden te herkennen en daarbij te kijken naar de context. Hijgen bijvoorbeeld, kan zowel door inspanning als door stress worden veroorzaakt. Gapende honden kunnen vermoeid zijn, maar gapen kan ook een teken van stress zijn. Net als mensen reageren honden verschillend op stressvolle situaties: de een blaft bij de deurbel, terwijl de ander zich onder een tafel verstopt. Blaffen kan zowel door opwinding als door negatieve spanning worden veroorzaakt, waarbij de hond probeert afstand te creëren van wat hij als bedreigend ervaart.

Andere veelvoorkomende stresssignalen zijn rusteloosheid, gespannen spieren, staartnajagen, kwijlen, diarree, rijgedrag, schuim in de mondhoeken, tongelen en borstelen. Honden die constant contact zoeken, kunnen ook gestrest zijn. Deze gedragingen zijn manieren waarop een hond zijn stress probeert te verminderen. Sommige honden blijven in stressvolle situaties juist heel rustig, waardoor het lijkt alsof er niets aan de hand is. In werkelijkheid sluit de hond zich af voor zijn omgeving, wat zich kan uiten in staren of bevriezen.

Stress kan ook samenhangen met gezondheidsproblemen, zoals infecties, hartproblemen en allergieën.

Gevolgen op lange termijn

Langdurige stress kan leiden tot gedragsproblemen zoals angsten, depressie, agressie, hyperactiviteit, obsessief gedrag en overgevoeligheid. Het is belangrijk om te begrijpen dat stress zich vaak opbouwt. Een hond zal niet van de ene op de andere dag een “shut down” ervaren; het is een geleidelijk proces.

Wat kun je doen?

Het is het beste om stress bij je hond zoveel mogelijk te voorkomen of te minimaliseren. Dit kun je doen door je hond goed te observeren en zijn taal te leren begrijpen. Probeer je hond niet te straffen, want dit maakt hem alleen maar onzeker en schaadt het vertrouwen in jou.

Honden zijn gewoontedieren en houden van regelmaat, dus probeer structuur in hun leven te brengen. Besteed persoonlijke tijd aan je hond, bijvoorbeeld door een speelse boswandeling te maken. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar er zijn veel mensen die hun hond uitlaten zonder echt aandacht aan hem te besteden. Even knuffelen op de bank is ook een goede manier om jullie band te versterken, mits je hond dit prettig vindt.

Een leuke activiteit voor je hond is de “snoepjesboom”, waarbij je snoepjes in en om een boom in het schors verstopt die je hond mag zoeken. Dit geeft voldoening, hij kan lekker met zijn neus aan het werk waardoor zijn stressniveau daalt. Dit kun je natuurlijk ook in de tuin doen.

Rustige wandelingen kunnen je hond ook helpen te ontspannen. Door goed te kijken naar het tempo en de omgeving waarin je hond zich prettig voelt, kun je hem de kans geven om zijn omgeving rustig in zich op te nemen en zo stress te verminderen.

Zo zijn er natuurlijk nog talloze manieren om stress te verlagen en kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van het type hond en leeftijd. Denk jij dat jouw hond last heeft van stress en zou je hier wat aan willen doen? Neem dan eens contact op met ons. Als ervaren en gediplomeerd gedragstherapeut kan ik jullie verder op weg helpen met een advies op maat.

Renée Noor
Spin & Kwispel
085-0041885
www.spinenkwispel.nl

Deel deze blog

Facebook
Pinterest
X
LinkedIn

Spin & Kwispel

Geschreven door Renee

Spin & Kwispel is een bedrijf wat bestaat uit een hondenschool, hondenuitlaatservice, dierverzorging service aan huis en een konijnenpension. Meer weten? Kijk eens op onze website of maak een afspraak.