Help! Mijn hond heeft naar mijn kind gegromd.

Help! Mijn hond heeft naar mijn kind gegromd. Wat nu?

Op een bepaald moment gromt je hond ‘ineens’ naar je kind. Je schrikt er enorm van en uit een reactie mopper je op je hond. Het voelt allemaal niet helemaal fijn, maar wat gebeurde er daadwerkelijk en hoe voorkom je dit een volgende keer?

Het is heel belangrijk om te weten waarom een hond gromt.

Een hond gromt om heel erg duidelijk aan te geven dat hij iets niet fijn vindt. Dit kunnen heel veel redenen zijn. Grommen is communicatie. Hij geeft op dat moment een duidelijke grens aan, om erger (zoals bijten) te voorkomen. Waarschijnlijk zag je voor het grommen al kleinere signalen, maar heb je die minder goed gesignaleerd en actie op ondernomen.

Het is goed om te weten dat je grommen nooit moet straffen! Op het moment dat een hond gromt en je straft hem hiervoor, zal hij een volgende keer in een zelfde situatie niet durven grommen, omdat hij bang is voor een correctie. Hij zal dan niet meer grommen, maar meteen happen of bijten.

Het is echter ook belangrijk om te weten dat grommen bijna nooit uit het niks komt. Honden geven vaak al heel veel subtiele signalen voordat ze pas grommen. Het is heel belangrijk om deze signalen te leren herkennen, zodat je al eerder in kunt grijpen en je hond kunt helpen.

Waarom gromt de hond wel naar mijn kind en niet naar volwassenen?

Honden grommen vaker naar kinderen, omdat kinderen in de ogen van een hond onvoorspelbaar zijn. Ze bewegen anders, maken andere geluiden en zijn vaak veel drukker. Honden vinden dit vaak niet prettig en geven dit in eerste instantie aan met subtiele signalen en als hier niet op gereageerd wordt gaat dit over in grommen.

Mocht je hond een keer grommen naar je kind, is het dus heel belangrijk om te weten dat je die niet moet straffen, hoe moeilijk dat misschien ook is. Ben je weer tot rust gekomen, ga dan goed na wat er gebeurd is. Kijk of je dit zelf op kunt lossen of zoek hulp!

 

Deel deze blog

Facebook
Pinterest
X
LinkedIn

Hond & Gezin

Geschreven door Jonie

.