Sportmassage en Fascia therapie zijn voor mensen veelgebruikte massagetechnieken, ook binnen de hondenwereld worden deze therapieën steeds bekender, omdat een behandeling het welzijn van honden bevorderd.
In deze blog gaan we dieper in op wat sportmassage en fascia therapie precies is, wanneer een behandeling aan te raden is, welke effecten je ziet bij de hond, wat je zelf kunt doen om een behandeling zo prettig mogelijk te maken, wanneer een behandeling niet mogelijk is en waar je terecht kunt.
Wat is Sportmassage voor honden?
De naam is enigszins misleidend, sportmassage is namelijk niet alleen geschikt voor sporthonden. Sportmassage is een diepere massagetechniek. Bij sportmassage richt men zich op de spieren van de hond en het doel is om het lichaam weer in balans te krijgen.
Wat is Fascia therapie voor honden?
Bij Fascia therapie gaan we een laag dieper dan de spieren, we richten ons namelijk op het bindweefsel (=fascia). Fascia zit overal in het lichaam, om de organen, om de spieren en om de gewrichten. Normaal gesproken is fascia elastisch maar door overbelasting, blessures of een minder actieve leefstijl kan het bindweefsel gaan verstrakken en kunnen er verklevingen ontstaan. Hierdoor heeft de hond pijn, is minder flexibel en kunnen bewegingen belemmerd worden.
Wanneer is een behandeling aan te raden?
– Bij honden met stress, spanning of gedragsproblemen.
– Bij honden met een verkeerde houding of beweging.
– Ter voorkoming van blessures en klachten.
– Bij oudere honden die strammer bewegen.
– Als je merkt dat je hond moeilijker op kan staan of even tijd nodig heeft om op te starten.
– Bij honden met gewrichtsproblemen.
– Bij honden die begeleiding nodig hebben naast behandeling door de dierenarts (altijd in overleg).
– Bij honden die herstellende zijn van een operatie, trauma of blessure.
– Begeleiding van sporthonden om hun conditie optimaal te houden.
– Om de hond te controleren of er aandachtspunten/probleemgebieden zijn.
– Als je merkt dat de hond bepaalde oefeningen niet meer uit kan voeren terwijl hij het eerst wel kon.
– Om de hond te laten wennen aan aanrakingen door vreemden.
– Om de hond te verwennen.
Welke effecten zie je bij de hond?
– Minder stress en /of spanning en een vermindering van de gedragsproblemen omdat de hond beter in zijn vel zit.
– Een verbeterde houding.
– De oudere hond kan weer soepeler bewegen en makkelijker op staan.
– Honden herstellen sneller van een blessure.
– Vermindering van pijnklachten.
– Betere prestatie in de sport en de dagelijkse activiteiten.
Wat kun je zelf al doen om een behandeling zo prettig mogelijk te maken voor je hond
Veel honden vinden het spannend om aangeraakt te worden door vreemden, wat overigens begrijpelijk is. Je kunt zelf als eigenaar al enkele oefeningen doen om dit voor je hond makkelijker te maken zoals zelf veel aandacht geven aan de lichaamsverzorging van de hond. Leer je hond al vanaf jonge leeftijd aan dat je hem overal aan mag raken. Denk hierbij aan de nek, de rug, de staart, de zijkanten van de buik, de borstkas en de poten. Doe dit in een rustig tempo, maak er voor jullie allebei een ontspanningsmomentje van.
Ook kun je oefenen met wrijftechnieken, wrijf met je hand over de rug van de hond vanuit het hoofd richting de staart. Let goed op spanningssignalen die je hond geeft, mocht de hond dit niet prettig vinden, ga hem niet dwingen maar leer hem aan om rustig en ontspannen te blijven door de sessies heel kort en leuk te houden.
Leer je hond om op een tafel te staan. Voor de massage is het niet noodzakelijk dat je hond dit kan, voor de masseur is het wel fijn als er op hoogte gewerkt kan worden. Verder is dit ook een nuttige oefening om te trainen omdat honden bijvoorbeeld bij de dierenarts ook vaak op een tafel moeten staan om onderzocht te worden.
Blijft je hond aanrakingen door vreemden erg spannend vinden en zet hij daarbij agressie is, is het op een positieve manier aanleren van een muilkorf ook een oefening die je van te voren al kunt trainen.
Wanneer is een behandeling niet aan te raden?
Soms is een behandeling niet aan te raden, als je hond ziek is en koorts heeft kan een massage de klachten verergeren.
Ook als je hond in shock verkeert kunnen we de hond niet masseren, het advies is dan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts.
Massage versnelt de spijsvertering en het lymfestelsel waardoor bij kanker het risico bestaat dat dit het proces versnelt. Dit is overigens bij honden niet onderzocht. Bij kanker kan een massage juist ook veel verlichting bieden.
EXTRA TIP: Maak geregeld een foto van je hond in dezelfde positie. Zo kun je goed zien of de vachtkleur veranderd, of er bepaalde weerborstels ontstaan en of de houding van je hond veranderd. Mocht je veranderingen zien, is een behandeling zeker aan te raden omdat dit vaak wijst op bepaalde onderhuidse spanningen of verklevingen.
Waar kun je terecht?
Voor de beste resultaten is het belangrijk om te kijken of een hondenmasseur een opleiding gevolgd heeft. Hierdoor weet je zeker dat de masseur kennis heeft van de anatomie van de hond en dat de masseur de technieken juist kan toepassen. Door deze kennis kan er ook gericht gewerkt worden aan de spiergroepen die extra zorg nodig hebben. Mocht je nog vragen hebben mag je altijd vrijblijvend contact opnemen met K9 Focus op Balans.
Korting bij K9 Focus op Balans.
Boek nu een sportmassagebehandeling voor € 25,- i.p.v. € 45,-. Deze actie is geldig voor behandelingen die tm 28 februari 2025 ingepland worden. Neem contact op via info@k9focusopbalans.nl